Sayfalar

Land and Freedom / Ülke ve Özgürlük

Büyük buhranın ardından tüm dünyada milyonlarca insan işsizliğe mahkum edilmişti. Bu buhranla beraber sarsılan kapitalist sisteme karşı yükselen sınıf hareketlerini bastırmak için faşist hareketlerinin yükselişe geçmesi gerekiyordu. İspanya'da bu durum Franco ile gerçekleşti.

Bu dönemde İspanya işçi sınıfı büyük grevler düzenliyor, köylüler parlamentodan toprak reformu istiyordu. İsteklerinin yanıtsız kalması İspanya'nın giderek bir iç savaşa sürükledi. İspanya'nın bu iç savaşını arka fona yerleştiren Ken Loach aynı zamanda Stalinist düşünceye karşı bir eleştiri getiriyor. Liverpool'da izlediği bir belgesel sonucu İspanya'da ki POUM (Birleşik Marksist İşçi Cephesi) milislerine katılan Britanya Komünist Partisi'ne üye David'in hikayesini odağa yerleştiriyor.


Milislerin Rusya'dan yardım alamaması, mücadelenin kimi noktalarda gerilemesine neden oldu. Beklenen yardımın geçte olsa gelir ama Stalin'nin bir şartı vardır: milislerin düzenli orduya geçmesi. Kendi mücadelelerinin bir türlü olumlu sonuç vermemesi nedeniyle David düzenli orduya katılır. Stalinist İspanya Komünist Partisi David'in bu hareketini fırsat bilerek POUM'u yasa dışı ilan eder, gazetelerini kapatır, liderlerini tutuklar. David ise bu ihanet karşısında düzenli orduyu terk eder ve POUM'a geri döner. Bu geri dönüş ile beraber mücadele artık sadece Franco ile değil aynı zamanda Stalin ile olur.

Filmdeki önemli sahnelerden biri de toprak ''mülkiyeti'' kavramı üzerine yapılan tartışmadır. Toprak sahibi olan ve olmayan köylülerin, milislerin, anarşistlerin, Stalinistlerin, Troçkistlerin  bulunduğu bu tartışmada kim ak göt kim kara göt belli oluyor.

Diğer önemli sahne ise solun kendi içerisindeki fraksiyon farklılıklarının birbirleriyle olan savaşını da cüsse olarak baya büyük bir teyzemin yoldan geçerken maruz kaldığı çatışmada (iki anti-franco'cu) ''siz salak salak birbirinizi vururken, biz aç kalıyoruz'' demesi hem gülümsetti hem de durumu özetledi.

Filmi izlettiren başka bir neden ise müzikleridir;