Sayfalar

Herşey Biraz Truman Show

Sadece çok azı film olan bir film Truman Show. Filmin hikayesinden bahsetmek saçma olacak. Bahsedilemez ne denilebilir: bütün hayatı televizyon programı olarak tasarlanmış bir adamın acıklı hikayesi mi? Hayır, Truman Show şu anda var olduğumuz, yaşadığımız, dokunduğumuz, kokladığımız, gördüğümüz ama hepsinden çok sandığımız hayatın yapaylığını gösteren, silkeleyen, sarsan, korkutan ama uyandırmayan bir gerçeklik.


Belki de herkesin hayatından bir andır Truman Show. Çocukluktan proglamlanmak: dokunamayacağımız, ulaşamayacağımız, oraya hiç gidemeyeceğimiz, sevemeyeceğimiz, alışamayacağımız, kaybedeceğimiz, özleyeceğimiz ve hepsinden önce veya sonra, bunları bilemeyeceğimiz.


Şu anda tam şu an bulunduğumuz yerde neden bulunuyoruz, neden başka bir yer değil de tam şu anda bulunduğumuz yerdeyiz. Para kazanmak? Aç kalmamak? Anne? Baba? Sevgili? Sanırım sayılabilecek her şeyin yaratığı sınırlar. Truman, Fiji adalarına gidemezdi çünkü diğer insanlara göre daha iyi bir işi vardı, çünkü evinin ödenmesi gereken taksitleri vardı, çünkü Truman annesinin sesini duyduğunda yanında olması gerekir, çünkü Truman bütün birikimini orada kaybedemezdi, Truman'ın her sabah gazete almak her sabah aynı adamlara selam vermek gibi alışkanlıkları vardı ve Truman'ın öğretilmiş korkuları vardı.


Truman'ın neyi yiyeceğine, kullanacağına, neyi dinleyip neyi izleyeceğine karar veren reklamları vardı. Çim biçme makinesi ne zaman eskidi ne zaman işe yaramamaya başladı? Daha yenisi çıkınca Truman'ın çim biçme makinesi daha kötü ve işe yaramaz gözükmeye başladı. Truman'ın reklamları kullanması gerektiği kakao markasını ona söyledi, kullanması gerekiyordu çünkü dünyadaki en iyi kakao oydu biliniyordu insanlar denemiş ve en iyi olanın o olduğuna karar vermişlerdi. O bir film ise sadece, şu anda yaşadığımız ne? Kafamızı her çevirdiğimizde bize talimatlar veren afişler, videolar, 'ünlüler' ne?


Keşfedilecek gerçekler belki de var bir yerde ama bizde onları bulabilecek Truman cesareti var mı?


Ve olur ya belki sizi göremem, iyi günler, iyi akşamlar ve iyi geceler...